Weekend Maartje

11 – 12 maart 2023. Harmonisering van het autonome zenuwstelsel door yoga. Residentieel seminar.

Harmonisering van het autonome zenuwstelsel

Waar: Dojo, Laren (Gelderland)
Wanneer: zaterdag 11 maart, 9.30 uur – zondag 12 maart 2023, 16.00 uur
Docent: Maartje van Hooft
Kosten: € 255,- (vroegboekkorting t/m 20 januari 2023, kosten zijn dan € 229,50)
Inbegrepen in dit seminar is een extra zoom-les op vrijdag 31 maart, van 20 -22 uur (CET).
Erkenning als bijscholing (VYN) is aangevraagd.

In dit weekend wordt lesgegeven in het Nederlands.
In yoga leer je verschillende nuances van spanning en ontspanning te herkennen. 

Maar het autonome zenuwstelsel – het deel van ons zenuwstelsel dat spanning en ontspanning reguleert – heeft een nog bredere doorwerking.
Ook gevoelstoestanden als je defensief voelen, je overspoeld voelen, ontkoppeld, overprikkeld, en ook de emoties die daarbij horen, worden aangestuurd vanuit het autonome zenuwstelsel.
Recente wetenschappelijke literatuur biedt veel ingang om deze complexe en genuanceerde werking van het autonome zenuwstelsel te vertalen naar de Yoga. Want Yoga biedt bij uitstek de handvatten om vaardig te leren manouvreren door de dynamiek van het autonome zenuwstelsel, en zo onnodige spanning af te voeren en los te laten, en vitaliteit op te bouwen.

We behandelen thema’s als immobilisatie, herstel, veiligheid, begrenzing en actieve afvoer van spanning, en besteden ook aandacht aan de betekenis van hartcoherentie en afstemming.
Je leert in dit weekend hoe je je autonome systeem in balans kan brengen met bewegingen, en hoe je dit toe kan passen in yoga-lessen.

Op vrijdag 31 maart van 20 -22 uur is er een herhalingssessie via zoom, waarin je vragen kan stellen over je eigen ervaringen met de lesstof, en vragen over de lesstof in het algemeen.